ویتامین C که به نام اسید ال اسکوربیک نیز شناخته میشود، یک ویتامین محلول در آب است. این ویتامین به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت میشود. گفتنی است که میتوان ویتامین ث را به بسیاری ازغذاها اضافه کرد و همچنین میتوان آن را به عنوان مکمل مصرف شود. لازم به ذکر است که انسان بر خلاف بسیاری از حیوانات قادر به ساخت ویتامین C به صورت درون زا نیست، بنابراین باید این ویتامین را برای بدن ضروری دانست و آن را توسط غذا و یا به صورت مکمل مصرف کرد.
اگر بخواهیم از عملکر ویتامین ث بگوییم میتوان گفت:
- ویتامین C برای بیوسنتز کلاژن، ال-کارنیتین و انتقال دهندههای عصبی خاص مورد نیاز است
- ویتامین C نیز در متابولیسم پروتئین نقش دارد. (کلاژن جزء ضروری بافت همبند است که نقش حیاتی در بهبود زخم دارد.)
- ویتامین C همچنین یک آنتی اکسیدان فیزیولوژیکی مهم است و آنتی اکسیدانهای دیگر از جمله آلفا توکوفرول (ویتامین E) را در بدن بازسازی میکند.
- ویتامین C علاوه بر عملکردهای بیوسنتزی و آنتی اکسیدانی، نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی دارد. این ویتامین جذب آهن موجود در غذاهای گیاهی را بهبود میبخشد.
یافته های علمی در پی اثبات این موضوع است که آیا ویتامین C، با محدود کردن اثرات مخرب رادیکالهای آزاد از طریق فعالیت آنتیاکسیدانیاش، میتواند به پیشگیری یا به تاخیر انداختن پیشرفت برخی سرطانها، بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریهایی که استرس اکسیداتیو در آنها نقشی دارد کمک کند.
* باید ذکر کرد که دریافت ناکافی ویتامین C باعث ایجاد اسکوربوت میشود که با خستگی یا بی حالی، ضعف گسترده بافت همبند و شکنندگی مویرگها مشخص میشود.
چرا ویتامین C برای سلامتی مهم است؟
ویتامین C عملکردهای مهمی در بدن دارد، از جمله حفظ سلامت پوست، استخوانها و بافت همبند و همچنین کمک به جذب آهن در بدن. در ادامه نیز اشاره خواهیم کرد که برخی افراد به اشتباه بر این باورند که ویتامین C از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری میکند، اما با وجود حمایت از این ایده هنوز هیچ مدرک قانعکنندهای مبنی بر سود قابل توجه وجود ندارد. با این حال، مصرف دوز بالای ویتامین C به محض بروز علائم ممکن است طول مدت سرماخوردگی را کاهش دهد.
یکی دیگر از علل اهمیت این ویتامین برای بدن این است که کمبود عمده ویتامین C (مصرف کمتر از 7 میلی گرم در روز، یا حدود یک بخش پرتقال، برای بیش از 4 هفته) میتواند منجر به اسکوربوت شود. این وضعیت شامل بیماری استخوان و عروق خونی، خونریزی، درد در دستها و پاها و در موارد شدید مرگ خواهد شد.
ویتامین ث چگونه جذب بدن میشود؟
جذب رودهای ویتامین C توسط حداقل یک ناقل فعال وابسته به دوز خاص تنظیم میشود. سلولها ویتامین C را از طریق یک پروتئین ثانویه جمع میکنند. برخی آزمایشات نشان دادهاند که ویتامین C اکسید شده یا اسید دهیدروآسکوربیک به وسیله برخی از انتقالدهندههای گلوکز تسهیلشده وارد سلولها میشود و سپس در داخل به اسید آسکوربیک کاهش مییابد.
چه میزان از ویتامین C جذب بدن میشود؟
بدن ویتامین C موجود در بافت و پلاسما را به شدت کنترل میکند. تقریباً 70 تا 90 درصد ویتامین C با مصرف متوسط 30 تا 180 میلی گرم در روز جذب بدن میشود. با این حال، اگر دوز بیشتری مصرف شود مثلا 1 گرم در روز، جذب این ویتامین به کمتر از 50درصد کاهش مییابد و اسید اسکوربیک غیر متابولیزه شده جذب شده از طریق ادرار دفع خواهد شد.
بد نیست بدانید که محتوای کل ویتامین C بدن از 300 میلی گرم (در نزدیکی اسکوربوت) تا حدود 2 گرم است. سطوح بالای ویتامین C (غلظت میلی مولار) در سلولها و بافتها ذخیره میشود. این ویتامین در لکوسیتها (گلبولهای سفید خون)، چشمها، غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز و مغز بالاترین میزان را دارد و در مایعات خارج سلولی مانند پلاسما، گلبولهای قرمز و بزاق سطوح نسبتاً کمی دارد.

برخی از منابع طبیعی خوب ویتامین C کدامند؟
ویتامین C در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود.
میوهها: مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت و لیمو، کیوی، انگور فرنگی سیاه، توت فرنگی و گواوا
سبزیجات: از جمله کلم بروکلی، گل کلم، کلم، کلم پیچ پخته، کلم بروکسل و کلم چینی.
*مصرفمیوه و سبزیجات تازه ایده آل است زیرا پختن، گرم کردن یا قرار دادن مواد غذایی در معرض مواد خاص میتواند ویتامین C را از بین ببرد

غذاهای دارای ویتامین C
میوهها و سبزیجات بهترین منابع ویتامین C هستند، به طوری که مرکبات، گوجهفرنگی و آب گوجهفرنگی و سیبزمینی بیشترین میزان از ویتامین C در رژیم غذایی آمریکاییها را دارا هستند. سایر منابع غذایی خوب شامل:
- فلفل قرمز و سبز
- کیوی
- کلم بروکلی
- توت فرنگی
- کلم بروکلی
- طالبی
در مورد غلات باید بگوییم که ویتامین ث در این دست موارد غذایی وجود ندارد، بنابراین شرکتهای تولید کننده این ویتامین را به محصولات خود اضافه میکنند. لازم به ذکر است که میزان ویتامین C موجود در غذا میتواند با نگهداری طولانی مدت و با پختن کاهش یابد، چراکه اسید اسکوربیک محلول در آب بوده و در اثر حرارت از بین میرود. منابراین بخارپز کردن یا مایکروویو میتواند کاهش این ویتامین در پخت و پز را داشته باشد. بسیاری از بهترین منابع غذایی ویتامین C، مانند میوهها و سبزیجات را میاتوان معمولا به صورت خام مصرف کرد. توجه داشته باشید مصرف حداکثر پنج وعده میوه و سبزیجات متنوع در روز میتواند بیش از 200 میلی گرم ویتامین C بدن را تامین کند.
آیا باید مکمل ویتامین C مصرف کرد؟
بهترین راه برای تامین ویتامینهای مورد نیاز بدن، خوردن یک رژیم غذایی متنوع است که شامل پروتئینهای سالم (مانند گوشت و مرغ بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، آجیل، دانهها، حبوبات و لوبیا) و انواع میوههای تازه و سبزیجات میشود. مصرف مکمل ویتامین C مقدار آن ویتامین خاص را در بدن شما افزایش میدهد، اما این به این معنا نیست که مواد مغذی، مواد معدنی، ویتامینها و فیبر غذایی را که همراه با یک رژیم غذایی متعادل است نیز دریافت میکنید .
به عبارت دیگر مصرف غذاهای کامل یک رویکرد سالم تر است. به عنوان مثال، پرتقالی که میخورید، حاوی مقادیر بسیار بیشتری از ویتامین C است، از طرفی حاوی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی دیگری نیز است که به جذب و استفاده مناسب از این مواد مغذی به بدن کمک میکند.
اما اگر از یک رژیم غذایی محدود مانند رژیم گیاهخواری پیروی میکنید، یا شرایط بیماری خاصی دارید که بر نحوه خوردن غذاها یا نحوه جذب مواد مغذی تأثیر می گذارد، برای جلوگیری از کمبود و سالم ماندن، نیاز به مصرف مکملهای ویتامین خواهید داشت.
توجه داشته باشید قبل از مصرف هر گونه مکمل ویتامینی به خصوص اگر رژیم غذایی محدودی دارید با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه صحبت کنید.
میزان مصرف و وضعیت ویتامین C
طبق نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه میانگین دریافت ویتامین C:
- برای مردان بالغ 105.2 میلیگرم در روز
- برای زنان بالغ 83.6 میلیگرم در روز
- برای کودکان و نوجوانان 1-18 ساله از 75.6 میلی گرم تا 100 میلی گرم در روز
این دادهها نوزادان و کودکان نوپا را که با شیر مادر تغذیه میشوند شامل نمیشود، چراکه شیر مادر منبع کافی ویتامین C در نظر گرفته میشود
میزان ویتامین C بدن چطور اندازهگیری میشود؟
وضعیت ویتامین C معمولاً با اندازه گیری سطوح ویتامین C پلاسما ارزیابی میشود. معیارهای دیگر، مانند غلظت ویتامین C لکوسیت نیز میتوانند شاخصهای دقیق تری برای سطوح ویتامین C بافت باشند، اما ارزیابی آنها دشوارتر است و نتایج همیشه قابل اعتماد نیستند.
خطرات ناشی از کمبود ویتامین C
کمبود حاد ویتامین C منجر به اسکوربوت میشود. زمان بروز این بیماری بسته به ذخایر ویتامین C در بدن متفاوت است، اما علائم میتواند در عرض یک ماه از مصرف کم یا عدم مصرف ویتامین C (زیر 10 میلی گرم در روز) ظاهر شود.
علائم اولیه میتواند شامل خستگی (احتمالاً نتیجه اختلال در بیوسنتز کارنیتین)، ضعف و التهاب لثه باشد، اما با پیشرفت کمبود ویتامین C، سنتز کلاژن مختل شده و بافتهای همبند ضعیف خواهد شد در نتیجه پتشی، اکیموز، پورپورا، درد مفاصل، بهبود ضعیف زخم، هیپرکراتوز و کرکاسکرو را در پی دارد.
سایر علائم علائم اسکوربوت شامل:
- افسردگی
- تورم
- خونریزی لثه
- لق شدن یا از دست دادن دندانها به دلیل شکنندگی بافت و مویرگی
- کم خونی فقر آهن به دلیل افزایش خونریزی و کاهش جذب آهن در غذا
- بیماری استخوانی در کودکان
یادآور میشویم که در حال حاضر کمبود ویتامین C و اسکوربوت در کشورهای توسعه یافته نادر است و علائم کمبود آشکار تنها زمانی رخ میدهد که مصرف ویتامین C به مدت چندین هفته به کمتر از 10 میلی گرم در روز برسد .

گروههای در معرض خطر کمبود ویتامین C
گروههای زیر بیشتر از سایرین در معرض خطر دریافت مقادیر ناکافی ویتامین C هستند:
سیگاریها و سیگاریهای منفعل(افراد در معرض دود سیگار)
بر اساس مطالعات انجام شده در افراد سیگاری سطوح ویتامین C پلاسما و لکوسیت کمتری نسبت به افراد غیرسیگاری وجود دارد که این موضوع به دلیل افزایش استرس اکسیداتیو در نظر گرفته شده است. بر اساس این یافته افراد سیگاری به 35 میلی گرم بیشتر ویتامین C در روز نسبت به افراد غیرسیگاری نیاز دارند . لازم به ذکر است که قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز سطح ویتامین C را کاهش خواهد داد.
شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه نمیکنند
غالب نوزادان در کشورهای توسعه یافته با شیر مادر و یا شیر خشک تغذیه میشوند که در هر دو مورد مقدار کافی ویتامین C مورد نیاز نوزاد تامین میشود. به دلایل بسیاری، تغذیه نوزادان با شیر گاو میتواند باعث کمبود ویتامین C در آنها شود، چراکه شیر گاو به طور طبیعی ویتامین C بسیار کمی دارد و گرم کردن آن میتواند همین مقدار کم ویتامین C را نیز از بین ببرد.
افرادی با تنوع غذایی محدود
برای دریافت میزان مناسب ویتامین C لازم است که افراد تنوع غذایی داشته باشند و در کنار استفاده از مواد غذایی از میوه و سبزیجات برای تامین ویتامین استفاده کنند.
افرادی که تنوع غذایی محدودی دارند مثل برخی افراد مسن، افرادی که از رژیم غذایی سخت پیروی میکنند و افراد فقیر، افرادی که از الکل یا مواد مخدر استعمال میکنند، معتادین مواد غذایی، افراد مبتلا به بیماری روانی و گاها کودکان ممکن است ویتامین C کافی را دریافت نکنند.
افراد مبتلا به سوء جذب ویتامین ث و برخی بیماریهای مزمن
در شرایطی ممکن است جذب ویتامین C توسط بدن کاهش یابد و یا عاملی موجب افزایش میزان مورد نیاز بدن شود. بنابراین احتمال دارد افراد مبتلا به سوء جذب شدید روده یا کاشکسی و برخی از بیماران سرطانی در معرض خطر کمبود ویتامین C قرارداشته باشند. همچنین کاهش ویتامین C میتواند در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی در مرحله نهایی تحت همودیالیز مزمن نیز ایجاد شود.
ویتامین C و سلامتی
ویتامین C به دلیل نقش آنتی اکسیدانی و عملکرد آن در سیستم ایمنی، میتواند به پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماریها کمک کند. در ادامه به چهار بیماری و اختلالی اشاره میکنیم که ویتامین C میتواند در آنها نقش داشته باشد:
- سرطان (از جمله پیشگیری و درمان)
- بیماری قلبی عروقی
- دژنراسیون ماکولا (AMD) وابسته به سن (AMD) و آب مروارید
- سرماخوردگی
پیشگیری از سرطان
بر اساس دادهها مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات به دلیل محتوای بالای ویتامین C میتواند خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش دهد. ویتامین C میتواند تشکیل مواد سرطان زا مانند نیتروزامینها و از طریق عملکرد آنتی اکسیدانی خود، احتمال آسیب اکسیداتیو را کاهش دهد.
اکثر مطالعات مورد شاهدی ارتباط معکوس بین دریافت ویتامین C رژیم غذایی و سرطانهای ریه، سینه، کولون یا رکتوم، معده، حفره دهان، حنجره یا حلق و مری را یافته اند. از طرفی غلظت پلاسمایی ویتامین C نیز در افراد مبتلا به سرطان کمتر از افراد کنترل است.
درمان سرطان
طبق بررسی های علمی در طول دهه 1970 ویتامین C با دوز بالا اثرات مفیدی بر کیفیت زندگی و زمان بقا در بیماران مبتلا به سرطان نهایی دارد.
با این حال مشخص نیست که آیا مکمل ویتامین C و سایر آنتی اکسیدانها با شیمی درمانی و یا پرتودرمانی تداخل دارد یا خیر. بنابراین، افرادی که تحت این درمان با روشها قرار میگیرند باید قبل از مصرف ویتامین C یا سایر مکملهای آنتیاکسیدانی، بهویژه در دوزهای بالا، با پزشک خود مشورت کنند.
بیماری قلب و عروقی
مطالعات نشان میدهد که مصرف زیاد میوهها و سبزیجات با کاهش خطر بیماری قلبی عروقی مرتبط است. این ارتباط میتواند تا حدی به به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی این غذاها باشد، چراکه آسیب اکسیداتیو، از جمله اصلاح اکسیداتیو لیپوپروتئینهای با چگالی کم، یکی از دلایل اصلی بیماریهای قلبی عروقی شناخته میشود.
علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی این ویتامین:
- چسبندگی مونوسیتها به اندوتلیوم را کاهش میدهد.
- تولید نیتریک اکسید وابسته به اندوتلیوم و اتساع عروق را بهبود میبخشد.
- و آپوپتوز سلول عضلانی صاف عروق را کاهش میدهد که از بیثباتی پلاک در تصلب شرایین جلوگیری خواهد کرد.
دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD) و آب مروارید
AMD و آب مروارید را میتوان دو عامل اصلی از دست دادن بینایی در افراد مسن دانست. بنابراین، محققان بر این باورند که ویتامین C و سایر آنتی اکسیدانها در ایجاد و یا درمان این بیماریها نقش دارند.
یک مطالعه نشان داده است که بزرگسالان 55 ساله یا بالاتر که از ویتامین C و همچنین بتاکاروتن، روی و ویتامین E استفاده کردهاند، خطر ابتلا به AMD را کاهش دادند. برخی شواهد نیز نشان میدهد که این ویتامین به کند کردن پیشرفت AMD نیزکمک میکند.
سرماخوردگی
با وجود تحقیقات بسیار و نتایج ضد و نقیض محققان میتوان گفت به طور کلی، شواهد تا به امروز نشان میدهد که مصرف منظم ویتامین C در دوزهای حداقل 200 میلی گرم در روز، بروز سرماخوردگی را در جمعیت عمومی کاهش نمیدهد، اما در افرادی که در معرض ورزش و فعالیت شدید بدنی قرار دارند، مفید باشد. بد نیست بدانید که استفاده از مکملهای ویتامین C، احتمالاً به دلیل اثر ضد هیستامینی این ویتامین در دوز بالا ممکن است مدت سرماخوردگی را کوتاه کند و شدت علائم را در جمعیت عمومی بهبود بخشد. اما توجه داشته باشید مصرف ویتامین C بعد از شروع علائم سرماخوردگی مفید به نظر نمیرسد.
تداخلات ویتامین C با داروها
باید توجه کنید که مکملهای ویتامین C احتمال تداخل با چندین نوع دارو را دارند. افرادی که این داروها را به طور منظم مصرف میکنند باید در مورد مصرف ویتامین C خود با پزشک مشورت کنند.
تداخل ویتامین C با شیمی درمانی و پرتودرمانی
ایمنی و اثربخشی استفاده از ویتامین C و سایر آنتی اکسیدانها در طول درمان سرطان هنوز ثابت نشده است. با این حال برخی از دادهها حامی از آن است که آنتی اکسیدانها احتمالا سلولهای تومور را از عملکرد پرتودرمانی و عوامل شیمی درمانی، مانند سیکلوفسفامید، کلرامبوسیل، کارموستین، بوسولفان، تیوتپا و دوکسوروبیسین محافظت میکنند.
دادههای دیگر نیز نشان دادهاند که آنتی اکسیدانها میتوانند از بافتهای طبیعی در برابر آسیبهای ناشی از شیمی درمانی و پرتو درمانی محافظت کنند و یا اثربخشی درمان مرسوم سرطان را بالا ببرند. با تمام این تفاسیر افرادی که تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار میگیرند، باید قبل از مصرف ویتامین C یا دیگر مکملهای آنتی اکسیدانی، به ویژه در دوزهای بالا، با پزشک خود صحبت کنند.
مهارکنندههای ردوکتاز 3-هیدروکسی-3- متیل گلوتاریل کوآنزیم A (استاتینها)
ویتامین C، در ترکیب با سایر آنتی اکسیدانها، ممکن است افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا ناشی از درمان ترکیبی نیاسین-سیمواستاتین را کاهش دهد.
ویتامین C و رژیمهای غذایی سالم
قطعا غذاها مجموعهای از مواد مغذی و سایر مواد مفید را برای بدن فراهم میکنند، بنابراین نیازهای ویتامینی باید در درجه اول از طریق غذاها برآورده شوند. در برخی موارد، غذاهای غنیشده و مکملهای غذایی زمانی مفید هستند که پاسخگویی به نیازهای یک یا چند ماده مغذی غیرممکن باشد (مثلاً در مراحل خاص زندگی مانند بارداری).
دستورالعملهای یک الگوی غذایی سالم به شرح زیر است:
- مصرف انواع سبزیجات؛ میوهها؛ غلات (حداقل نصف غلات کامل)؛ شیر، ماست و پنیر بدون چربی و کم چرب، و روغنها
- میوهها، به ویژه مرکبات، آب میوهها و بسیاری از سبزیجات منابع عالی ویتامین C و برخی از غلات صبحانه آماده که با ویتامین C غنی شدهاند
- انواع غذاهای پروتئینی مانند گوشت بدون چربی. طیور؛ تخم مرغ؛ غذای دریایی؛ لوبیا، نخود و عدس؛ آجیل و دانهها؛ و محصولات سویا
خطرات سلامتی ناشی از مصرف بیش از حد ویتامین C
هنگامی که این ویتامین طبق دستور مصرف میشود، معمولاً با عوارض جانبی قابل توجهی همراه نیست. با این حال، قبل از شروع مصرف مکملها با پزشک خود صحبت کنید و دستورالعملهای روی بسته بندی را دنبال کنید.
اگر میخواهید مکملهایی مصرف کنید تا به شما در رسیدن به RDI کمک کند، بهتر است مولتی ویتامین مصرف کنید، مگر اینکه کمبود تشخیص داده شده باشد. این امر احتمال مصرف بیش از حد هر ویتامین را کاهش میدهد.
با این حال ویتامین C سمیت کمی دارد، بنابراین مصرف زیاد عوارض جانبی جدی ایجاد نمیکند. شایع ترین عوارض عبارتند از:
- اسهال
- حالت تهوع
- گرفتگی عضلات شکمی
- سایر اختلالات گوارشی به دلیل اثر اسمزی ویتامین C جذب نشده در دستگاه گوارش
- پتانسیل افزایش دفع اگزالات و اسید اوریک ادرار و تشکیل سنگهای کلیه (به ویژه در افراد مبتلا به اختلالات کلیوی)
- سنگ کلیه در بیماران مبتلا بههایپراکسالوری از قبل موجود
- جذب بیش از حد آهن (در افراد مبتلا به هموکروماتوز ارثی، مصرف مزمن دوزهای بالای ویتامین C میتواند بار آهن را تشدید کند و منجر به آسیب بافتی شود)
- کاهش سطح ویتامین B12 و مس
- تسریع متابولیسم یا دفع اسید اسکوربیک
- فرسایش مینای دندان
- پاسخهای آلرژیک
- دوزهای بالای یک مکمل ویتامین لزوماً سالم نیستند.
مصرف غذاهای سالم حاوی ویتامین C نه تنها بهترین راه برای اطمینان از رسیدن به میزان توصیه شده است، بلکه بهترین راه برای جلوگیری از مصرف بیش از حد آن است. بنابراین مهم است بدانید که بیش از 1000 میلی گرم در روز به شکل مکمل ویتامین C را نباید مصرف نکنید.
اگر نگران این هستید که بیش از حد مکمل ویتامین C مصرف کرده اید، فوراً با مرکز مسمومیت دارویی تماس بگیرید.

7 فایده مهم ویتامین C برای بدن
1. خطر ابتلا به بیماری مزمن را کاهش میدهد
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. با محافظت از سلولها در برابر مولکولهای مضر به نام رادیکالهای آزاد سیستم ایمنی، بدن را از گزند بیماریها مصون میدارد. به طور کلی ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند سطح آنتی اکسیدان خون را افزایش داده و به کاهش ابتلا به بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی کمک کند.
2. به مدیریت فشار خون بالا کمک میکند
فشار خون بالا موجب ابتلا به بیماریهای قلبی میشود که علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است.
با این حال مشخص نیست که آیا اثرات این ویتامین بر فشار خون طولانی مدت است یا خیر. بنابراین افراد مبتلا به فشار خون بالا نباید تنها به ویتامین C برای درمان اکتفا کنند.
3. خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد
بد نیست بدانید که بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و عوامل زیادی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند، مانند فشار خون بالا، سطح تری گلیسیرید بالا یا کلسترول بد (LDL) و سطوح پایین کلسترول HDL (خوب).
ویتامین C احتمالا به کاهش این عوامل خطر کمک میکند و همچنین میتواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. طبق یک گزارش افرادی که حداقل 700 میلیگرم ویتامین C در روز مصرف میکنند، 25 درصد کمتر از افرادی که مکمل ویتامین C مصرف میکنند، در معرض ابتلا به بیماری قلبی خواهند بود.
4. سطح اسید اوریک خون را کاهش میدهد و به جلوگیری از حملات نقرس کمک میکند
نقرس نوعی آرتریت است ، این بیماری دردناک است و شامل التهاب مفاصل، به ویژه مفاصل انگشتان بزرگ پا میشود. این بیماران تورم و حملات ناگهانی و شدید درد را نیز تجربه میکنند
علائم نقرس زمانی ایجاد میشوند که اسید اوریک بیش از حد در خون وجود داشته باشد. اسید اوریک یک مادهای است کهتوسط بدن تولید میشود و در سطوح بالا، متبلور شده و در مفاصل رسوب میکند.چندین مطالعه نشان داد که ویتامین C میتواند به کاهش اسید اوریک در خون کمک کند و خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
5. به جلوگیری از کمبود آهن کمک میکند
آهن به عنوان یک ماده مغذی مهم عملکردهای مختلفی در بدن دارد و برای ساخت گلبولهای قرمز خون و انتقال اکسیژن در سراسر بدن نقش ضروری دارد. اما مکملهای ویتامین C میتوانند به بهبود جذب آهن از رژیم غذایی کمک کنند. علاوه بر این ویتامین C به تبدیل آهنی که قدرت جذب ضعیفی دارد، مانند منابع گیاهی آهن کمک میکند. این موضوع برای افرادی که از رژیم غذایی بدون گوشت پیروی میکند مفید است، چراکه گوشت منبع اصلی آهن شناخته میشود. به طوری که صرف مصرف 100 میلی گرم ویتامین C ممکن است جذب آهن را تا 67 درصد بهبود بخشد. از طرفی ویتامین C میتواند به کاهش خطر کم خونی در افراد مستعد کمبود آهن نیز کمک کند.
6. ایمنی را تقویت میکند
از دلایل اصلی مصرف مکملهای ویتامین C میتوان به نقش تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد، زیرا ویتامین C در بسیاری از قسمتهای سیستم ایمنی بدن نقش پر اهمیتی دارد. برای مثال:
- کمک به تولید گلبولهای سفید موسوم به لنفوسیتها و فاگوسیتها که به محافظت از بدن در برابر عفونت کمک میکند
- به طور فعال به پوست منتقل میشود و به عنوان یک آنتی اکسیدان به تقویت موانع پوست کمک کند
- بر اسای برخی مطالعات مصرف ویتامین C میتواند زمان بهبود زخم را کوتاه کند
- کمک به درمان ذات الریه مبتلا هستند
7. با افزایش سن از حافظه محافظت میکند
توجه داشته باشید زوال عقل اصطلاح گستردهای برای توصیف علائم ضعف تفکر و حافظه است.این بیماری بیش از 35 میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار میدهد و معمولاً در بین افراد مسن شایع است.
مطالعات نشان میدهد که استرس اکسیداتیو و التهاب در نزدیکی مغز، ستون فقرات و اعصاب میتوانند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهند، از طرفی سطوح پایین این ویتامین که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی شناخته میشود، با اختلال در توانایی فکر کردن و به خاطر سپردن همراه است. علاوه بر این، مصرف بالای ویتامین C از غذا یا مکملها با افزایش سن، اثر محافظتی بر تفکر و حافظه دارد.